Základní Škola a Mateřská Škola Osečná

Jazykový a poznávací pobyt v Anglii 9. 3. - 14 .3 . 2024

Tomáš Johanovský | 19-03-2024

Většina žáků 8. ročníku a část 9.ročníku se minulý týden zúčastnila jazykově-poznávacího zájezdu do Anglie, konkrétně na jižní (jurské) pobřeží a do Londýna.

První den jsme vyjeli z Osečné autobusem společnosti CK Kristof (pořadatel), který již byl z poloviny zaplněn dětmi ze ZŠ Zásada u Jablonce n. N. V neděli nad ránem nás delegátka CK Klára nechala spolu s celníky vystoupit ve drancouzském městě Calais z autobusu a děti musely projít pasovou kontrolou, kde absolvovaly krátký pohovor o místě a důvodu pobytu. Pak jsme se i s autobusem přesunuli do vlaku, který zanedlouho vyrazil Eurotunelem do anglického města Folkestone

O pár hodin později jsme si již prohlíželi nádherné historické přístavní město Portsmouth, kde jsme absolvovali zajímavou jízdu přístavem v prohlídkové lodi. Děti si prohlédly jak historickou loď Black Warrior, tak moderní bitevní lodě. Po projížďce jsme se přemístili k Spinnaker Tower, kde jsme vyjeli výtahem do 170 m vysoké věže připomínající vzhledem lodní plachtu spinakr a hotel Burdž al-Arab v Dubaji. Zde si děti na vrcholu mohly stoupnou na prosklenou podlahu, odkud pak sledovaly dění pod nimi na zemi. Následoval krátký rozchod a po něm jsme se vydali do muzea, které je celé věnované královské lodi Jindřicha VIII. Tady nás čekala nádherně připravená expozice nejen zbytků zmíněné lodi, ale i velké množství zajímavých interaktivních aktivit pro návštěvníky. To vše bylo instalované ve třech patrech muzea. Pak už následoval přesun do rodin, kam byli žáci rozmístěni a o kterých vám jistě pověděli mnoho informací.

Druhý den bylo na programu výukové dopoledne. Děti byly rozděleny do tří skupin a poté se již věovaly výuce anglického jazyka s různými lektory. Odpoledním programem byla návštěva Jurského pobřeží. Po výuce jsme vyjeli do městečka Corfe, kde děti více než tamější zřícenina středověkého hradu zajímaly nejkyselejší bonbóny, které kdy v životě mohly ochutnat. Náš výlet pokračoval dál na pobřeží k místu Durdle Door, kde z moře vyčnívala mořskou vodou vymletá skalní brána. Po malé pauze a společném focení jsme se přesunuli do vedlejší Lulworth Cove, kde jsme si prohlédli malebnou mořskou zátoku se strmými vápencovými útesy. Na konci dne se děti opět rozmístily do rodin.

Třetí den děti trávily dopoledne opět výukou, odpoledním programem bylo město Bournemouth, kde jsme byli zároveň celou dobu ubytovaní. Děti si prohlédly pláže, nasbíraly mušle nebo kamínky a prohlédly si místní Pier- dlouhé molo s atrakcemi. Na závěr jsme se podívali do krásného podmořského Oceanária se spoustou zajímavých zvířecích druhů. Večer se děti opět vrátily do rodin, kde si musely zabalit všechny věci a připravit se na brzký ranní odjezd do Londýna.

Poslední den jsme vyrazili již v 6 hodin, což už mohlo být pro některé děti náročné po předchozích dnech, kdy jsme v průměru nachodili 13-14 km za den.

V Londýně jsme se z autobusu přesunuli na loď, která nás po řece Temži přesunula do centra. Cestou jsme si mohli prohlédnout spoustu památek, např. Tower Bridge. Z lodě jsme pak vystoupili u London Eye. Odtud následoval přesun k Trafalgar Square, kde se děti mohly pobavit nad zajímavými semafory. Poté jsme se přesunuli podél vládních budov k Westminster Abbey, k budovám parlamentu s Big Benem. Vrátili jsme se zpět k London Eye, kterým se téměř všichni žáci nechali vyvézt a mohli pozorovat Londýn z ptačí perspektivy. Pak nás čekala prohlídka čínské čtvrti a Leicester Square. Děti tu dostaly rozchod a mohly se najíst nebo nakoupit suvenýry. Naši návštěvu Londýna jsme zakončili jízdou metrem, což byl pro děti jistě velmi intenzivní (doslova) zážitek. A to byl náš poslední turisticko-vzdělávací počin, následoval už jen přesun domů, který proběhl v rámci možností v poklidu. Reakce dětí na zájezd byly po příjezdu pozitivní, což nás těší.

ZŠ a MŠ Osečná | Jazykový a poznávací pobyt v Anglii 9. 3. - 14 .3 . 2024